Günlük Notlarımız

Günlük Notlarımız

15.05.2024 11:15

MSCI (Piyasa değeri ve likidite bakımından öne çıkan en büyük şirketler) Dünya endeksi rekor seviyelerde…

Bu Ay Piyasa için düşüncelerimizin ana noktası “volatilite” artışıydı. Şimdiye kadar bu çok gerçekleşmedi. Piyasa bardağı dolu tarafından görmeye devam ediyor. Dün ABD’de nisan ayı ÜFE verisi açıklandı. Hem manşet hem de çekirdek aylık değişimlerde piyasa beklentilerinin üzerinde olsa da PCE(ENFLASYON) verisine dahil olan kalemlerin (Sağlık hizmetleri ve ulaşım gibi) görece iyileşme göstermesi piyasada risk iştahını arttıran ilk gelişmeydi.

Risk iştahını arttıran ikinci gelişme ise Powell’ın Amsterdam’da yaptığı konuşma oldu. Para politikasının sıkı olduğunu vurgulaması ve ilk değişikliğin “indirim” yönlü olacağını özetleyen bir yapı sunması ile “zamanlama” belirsizliği olsa da “piyasayı korkutacak bir şahinlik” içermedi. Aynı panelde AMB üyesi de konuştu. AMB tarafında faiz indirimi sürecine de yaklaşıyoruz. Yılın ikinci yarısı için senkronize faiz indirimleri teması fiyatlamalarda belirleyici. Ancak her açıklanan veri bu temaya paralel de ilerlemiyor. Mayıs-Haziran döneminde bu temanın “gerçekliğe” dönüşünü daha iyi anlayacağız. O zamana kadar “mantıken” volatilite artmalı. Ancak mayıs ayının ilk yarısında artmadı.
S&P 500 endeksi dün %0.5 primle “rekor seviyeye” oldukça yakın bir kapanış gerçekleştirdi. MSCI Dünya endeksinde (ACWI) rekordayız. ACWI mart ayında da rekordaydı ve uzun vadeli tahvil getirilerinde yükseliş & jeopolitik risklerde artış ile “düzeltme” yaşadı. ABD 10 yıllıkları %4.7’den %4.4’lere gerilemiş olsa da “hisse rallisinin” soluksuz devamı için daha sert geri çekilmeler lazım.

Bloomberg’e nisan ortasında 2024 sonu için tahmin giren kurumların medyan rakamının üzerindeyiz. Ya Hisse Başı Kar’lar iyileşecek ya da ıskonto oranı düşecek. İçinde bulunduğumuz ayda açıklanan ekonomik veriler ABD’de yavaşlamayı daha çok öne çıkarıyor. Top ıskonto oranında…

İyi bilançolara hisse reaksiyonları geçmiş dönemlere göre güçsüz kalsa da 1.Çeyrek rakamları kötü değil. Ancak kötü olmamasının başlıca nedeni mega sermayeli teknoloji hisseleri. Yapay zeka temasında da ayrışmalar yaşanıyor. Her YZ hissesi bilançosu sonrasında iyi gitmedi.

S&P 500’de son bir aylık sektör performanslarına baktığımızda zorunlu tüketim ve altyapı sektörleri en iyileri… Normal şartlarda “defansif bir yapı” dememiz lazım.

Tahvil getirilerine hassasiyeti yüksek iki sektör olan “gayrimenkul” ve “altyapı” tarafında da çok net bir ayrışma var. Bu iki sektör “genelde” 10 yıllık getirilerin hareketine bağlı paralel bir performans sergiler. Altyapı uçarken gayrimenkul geride kalmış. 10 yıllıklar %4.4’ün aşağısına geçmekte zorlanıyor.

Bugün TSİ 15:30’da ABD nisan ayı TÜFE verisi yakından takip edilecek. Seans sonrasında da Cisco rakamlarını açıklayacak. Eğer bugün kötü bir TÜFE ve seans sonrası kötü bir Cisco hisse fiyatlaması görürsek hafta kapanışı düne göre çok daha farklı olur… Çekirdek TÜFE için yıllık değişimin son üç yılın en düşüğü bekleniyor.

EURUSD’de dün nisan ayından beri ilk defa 200 Günlük Hareketli Ortalamanın üstünde bir kapanış gördük. Bugünde 100 Günlük Hareketli Ortalamanın üzerinde işlem görüyor. Brent petrol $83 seviyesinin aşağısında. Altın ve gümüş hafif primli. . Gümüşte Eğer $28.9 ons üzeri bir kapanış görürsek yükseliş hızı “teknik olarak” daha da artar. Hisse piyasalarında risk iştahı iyi giderken, Meme hisselere yatırımcı talebi artarken neden Bitcoin $60k-$62.5k aralığını “net bir şekilde” yukarı kıramıyor? Bu Konu Ciddi Kafa Karışıklığına Yol Açıyor.