BOJ'un tahvil alımlarını azaltması bekleniyor

image

BOJ'un tahvil alımlarını azaltması bekleniyor

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü sona erecek politika toplantısında tahvil alımlarını azaltmayı tartışması bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü sona erecek politika toplantısında tahvil alımlarını azaltmayı tartışması beklenirken, bazı yatırımcılar merkez bankasının gelecek ay faiz oranlarını artırmanın zeminini hazırlamasını bekliyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğuna göre, Başkan Kazuo Ueda ve yönetim kurulu üyeleri iki günlük toplantılarının sonunda politika faizini yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığında tutacaklar. Çoğunluk, yönetim kurulunun tahvil alımlarını ayda yaklaşık 6 trilyon Yen (38,6 milyar dolar) azaltmayı tercih edeceğini öngörüyor.

Konuya aşina olan kişiler bu ayın başlarında BOJ'un muhtemelen tahvil alım hızını azaltmak için zamanlamanın uygun olup olmadığını değerlendireceğini söylediler.

Tahvil alımlarının azalması , BOJ'un Mart ayındaki teşvik programından uzaklaşıp politika normalleştirme yoluna girmesinin ardından niceliksel sıkılaştırmaya yönelik ilk net adımını işaret edecek. Banka döviz kurlarını hedeflemediğini söylese de, borç alımlarındaki bir değişiklik veya açık bir şahin sinyali de yen üzerindeki kalıcı baskının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Totan Research Baş Ekonomisti Izuru Kato, "BoJ zor durumda. Tahvil alımlarının boyutu hala çok büyük. Eğer kesme konusunda çok ihtiyatlı davranırlarsa bu yen daha da aşağı çekebilir. Aynı zamanda, eğer çok agresif olurlarsa tahvil getirileri keskin bir şekilde yükselebilir” dedi.