ABD'de Kasım ayı enflasyon verisi açıklandı

image

ABD'de Kasım ayı enflasyon verisi açıklandı

Investing.com - ABD’de tüketici fiyat endeksi verisi açıklandı.

ABD TÜFE verisi Kasım ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında artış kaydetti. Yıllık bazda artış ise %3,1 olarak açıklandı.

Beklenti, Kasım ayında aylık enflasyonun önceki ay olduğu gibi sabit kalması yönündeydi. Buna göre yıllık enflasyonda beklenti %3,1 olarak oluşmuştu.

Çekirdek enflasyon verisi ise aylık bazda %0,3 artış olarak gerçekleşirken yıllık bazda % 4 oldu. Kasım ayında enerji ve gıda fiyatları haricindeki tüketici fiyatları verisinin Kasım ayında %0,3 artması beklenti dahilindeyken verinin yıllık bazda %4 bandında kalması öngörülüyordu.

Açıklanan verilere göre çekirdek enflasyon beklentiler dahilinde gelirken aylık TÜFE verisi, sabit kalacağı yönündeki beklentilere göre sınırlı bir artışla açıklandı.

Kasım ayı enflasyon verileri geçen hafta beklentinin üzerinde gelen istihdam verisinin ardından yıllık bazda sabit kalarak ekonominin dirençle kalmaya devam ettiğine yönelik sinyaller verdi. Çekirdek enflasyonun da %4 bandında sabit kalması, Fed’in %2 enflasyon hedefini zorlamaya devam ediyor.

ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından dolar endeksinde ilk tepki aşağı yönlü olurken ardında dolar talebinin artmaya başlamasıyla DXY, 104 bandına doğru hareket etti. EUR/USD ise bugün 1,08 direncinde hareket ederken enflasyon verisinin açıklanmasıyla yönünü aşağı çevirerek 1,07 bandına çekildi.

Güne hafif alıcılı başlayan altın ise gün içinde 1.996 dolara kadar yükseliş kaydetti ve TÜFE verisinin ardından günlük kazanımını %0,2’ye düşürerek son saatte 1.980 dolar bandında hareket etmeye başladı. USD/TRY paritesi ise günlük bazda %0,3 yükselişle 29 seviyesine yerleşme girişimine devam ediyor.