Nvidia beklentileri...

image

Nvidia beklentileri...

21.05.2024 15:40

Goldman’ın şubat ayında “dünyanın en önemli hissesi” diye nitelendirdiği Nvidia , yarın seans sonrası Takvim yılına göre 2024 1.Çeyrek bilançosunu açıklayacak.

Nvidia, $2.3Trilyon Dolar piyasa değeri ile S&P 500’de ağırlığı en yüksek üçüncü hisse. Dün kapanışına göre %5.12 ağırlığı var. Yüksek performanslı yapay zeka çiplerinde “açık ara” pazar lideri.

Son dört çeyrekte açıkladığı “toplam ciro” rakamları “kendi vermiş olduğu” öngörülerin oldukça üzerinde gerçekleşti… Bilanço sonrası hisse hareketleri de 1993 yılında kurulmuş bir şirkete nazaran oldukça “heyecanlıydı”

Nvidia’nın “en büyük” dört müşterisi: Microsoft, Meta (Facebook), Amazon & Alphabet (Google). Listede görülmese de Tesla’da Nvidia çiplerinde yüksek hacimli alımlar yapıyor.

Yapay zeka temasıyla MSFT, META, AMZN & GOOG yatırımlarını bu alanda arttırıyor. Yatırımların artması = Nvidia çiplerine talebin artması.

Diğer taraftan en büyük tedarikçisi (Çiplerini üreten) TSMC, en büyük perakendecisi SMCI ve Yapay Zeka çiplerinde en büyük rakibi AMD’nin takvim yılına göre 2024 1.Çeyrek bilançoları sonrası “ilk hisse hareketleri” SATIŞ yönlü gerçekleşti.

Bu satışlardaki ana neden 1.Çeyrek rakamlarından ziyade içinde bulunduğumuz çeyreğe/mali yıllara dair beklentilerin piyasa tarafından sorgulanması oldu.

Nisan ayında çıkan haberlere göre H100 çiplerine dair “delivery lead time” 16 haftadan 8-12’ye düşmüş durumda. Geçmişe göre teslimat zamanlaması daha iyi olsa da hala talebin güçlü olduğuna işaret ediyor. Ayrıca H200 çiplerinin teslimatının 2.Çeyrek’de başlamış olması tüketicileri yeni modellere de sürüklemiş olabilir. Nvidia CEO’su ilk H200 teslimatını “elden bir şekildeJ” OpenAI CEO’suna nisan ayında gerçekleştirdi. Blackwell çiplerinin de 2024 içinde teslimata başlaması bekleniyor…

Bütün bu bilgilerin eşliğinde, Nvidia’nın 1.Çeyrek rakamlarının kötü geleceğini zannetmiyoruz. Ancak geleceğe dair öngörülerinde piyasayı tatmin edebilir mi sorusuna “Evet kesinlikle eder” cevabı vermek hiç kolay değil. Hatta TSM, SMCI & AMD’nin bilanço sonrası ilk hisse hareketleri, Nvidia için aşağı yönlü risklerin de var olduğuna bir işaret.

Bildiğimiz şey ise: Veri merkezleri gelirlerinin toplam ciro içindeki payı 2022 başında %45 iken 2023 sonunda %83’e yükselmiş olması. Veri merkezi gelirlerinde son üç çeyrekte üç haneli yüzdesel büyüme var! 31 yaşında olan bir şirket için “inanılmaz bir ikinci bahar”…

Diğer bildiğimiz şey ise en büyük müşterilerinden bazılarının “kendi çipleri” üzerinde çalıştığı….(Microsoft, Facebook)

Bildiğimiz şeylerden devam edersek: 2022 başında Çin’in toplam ciro içindeki payı %25’den 2023 sonunda %8.8’e gerilediği…

Yani Kısacası Nvidia hissesi bilanço öncesi tarihi yüksek seviyelerine yakın… Ağacın cinsi sekoya da olsa sonsuza kadar uzamayacaktır….