Getiri eğrisi hızlı faiz indirimi tartışmasını alevlendirdi

image

Getiri eğrisi hızlı faiz indirimi tartışmasını alevlendirdi

ABD’in adım adım resesyona ilerlediği endişesiyle 27 trilyon dolarlık tahvil piyasasında başlayan büyük ralli Fed’in hızla faiz indirmesi gerektiği tartışmalarını başlattı.

Pazartesi günü 2022’den bu yana ilk kez ABD iki yıllık tahvil getirisi 10 yıllık getirinin altına geriledi. Kısa süreli de olsa getiri eğrisindeki bu normalleşme eylül ayında veya daha erken bir sürede yüksek ölçekli faiz indirimleri beklentilerine yol açtı.

Getiri eğrisi ve büyüme arasındaki ilişkiye dikkat çeken ve geçmiş dört resesyonda getiri eğrisi normalleşmesi yaşandığını belirten ekonomist Campbell Harvey Fed’in harekete geçmek için çok beklediğini belirtirken, “Fed geçen hafta hata yaptığının şimdi farkına vardı” yorumunu yaptı.

Blackrock küresel baş yatırım stratejisti Wei Li’ye göre getiri eğrisinde yaşanan dikleşmeyle birlikte piyasa Fed’in eğrinin gerisinde kaldığını ve faizleri daha agresif indireceğini düşünüyor. Fed üyeleri ise temkinli.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee Fed’in görevinin tek bir istihdam verisine tepki vermek olmadığını söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise işgücü piyasasının yumuşadığını söylese de ciddi bir zayıflığa atıfta bulunmaktan kaçındı. Daly, işgücü verilerinin önümüzdeki çeyreklerde faiz indirimlerine başlamaları gerektiğini anlattığını söyledi. Öte yandan ISM hizmetler endeksi resesyon endişelerini biraz olsun giderdi.

Daha önce 48,8 olan endeks temmuzda 51,4’e yükselerek 51 olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.