Altında veri iyimserliği

image

Altında veri iyimserliği

Altın, Perşembe günü açıklanan ABD verilerinin dünyanın en büyük ekonomisinin sert bir iniş yapacağına ilişkin endişeleri gidermesi sonrası yaklaşık 1,9’luk artışla kapandı.

Perşembe günkü kazanımlar altını geçen ay ulaştığı rekor seviyeye yaklaştırdı. Altın üç haftanın en büyük tek günlük artışının ardından hafif gerileme gösterdi.

Spot altın haftanın son işlem gününde ons başına 2.419 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2.612 TL seviyesinde.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı geçen hafta neredeyse bir yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Bu durum, geçen haftaki hayal kırıklığı yaratan raporun ardından işgücü piyasasının çok hızlı soğuduğu yönündeki endişeleri giderdi. Bu durum Fed'in gelecek aydan itibaren para politikasını gevşeterek durgunluktan kaçınabileceği yönündeki iyimserliği artırdı.

Değerli metal bu yıl yaklaşık yüzde 18 yükseliş gösterdi. Altının yükseliş eğilimini destekleyen diğer faktörler arasında merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan satın alımlar ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar yer aldı.

Helima Croft’un aralarında bulunduğu RBC Capital Markets analistleri yayımladıkları bir notta "Artan oynaklık, yükselen jeopolitik riskler, durgunluk endişeleri ve beklenen faiz indirimleri altını mevcut seviyelere getirdi. Böyle ortamlar altın için mükemmel bir ortam sağlıyor. " dedi.