BOJ 2007'den bu yana ikinci kez faiz artırdı

image

BOJ 2007'den bu yana ikinci kez faiz artırdı

Japonya Merkez Bankası, yenin ABD doları karşısındaki düşüşünü durdurmak amacıyla referans faiz oranını yüzde 0,25'e yükseltti.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugünkü toplantısında politika faizini %0-%0,1 bandından %0,25’e yükseltti.

Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin sadece 11’i faiz artışı öngörüsünde bulunmuştu. Sadece iki para politikası kurulu üyesi karara itiraz etti.

BOJ ayrıca aylık tahvil alımlarının hızını azaltacağını duyurdu. Buna göre BOJ aylık tahvil alımlarını 2026’nın ilk çeyreğinde yaklaşık 3 trilyon yene (19,6 milyar dolara) düşürecek.

Mevcut durumda banka, her ay bu rakamın neredeyse iki katı tahvil alımı gerçekleştiriyor. Tahvil alımlarının azaltılma hızı, iki yıllık bir süre zarfında alımların yarıya indirilmesi yönündeki piyasa konsensüsünden biraz daha agresif oldu.

Mart ayına kadar dünyanın son negatif faiz oranı ile ultra gevşek bir para politikası izleyen BOJ’un Başkanı Kazuo Ueda bu adımları atarak, bankanın normalleşmeye devam etme iradesini ortaya koydu.

Bu adımların bu yıl bir faiz artırımının daha yapılabileceği yönündeki beklentileri canlandırması da bekleniyor.

Bankanın faiz oranı küresel standartlara göre düşük kalmaya devam etse de, şu anda Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor.

Bloomberg Ekonomisti Taro Kimura, “Japonya Merkez Bankası’nın konsensüs dışı çağrımıza uyan sürpriz faiz artırımı, Başkan Kazuo Ueda’nın sağlam enflasyon rakamlarına ekonomideki gevşek talep işaretlerinden daha fazla öncelik verdiğini ve politika normalleşmesine devam ettiğini gösteriyor” dedi.