Tahvil oynaklığı Trump ile artarken, Harris ile düşecek

image

Tahvil oynaklığı Trump ile artarken, Harris ile düşecek

Barclays Plc’deki faiz stratejistleri, piyasalarda bir süredir kullanılan “Trump Trade”e ek olarak şimdi de “Harris Trade”i gündeme getirdiler.

Amrut Nashikkar ve Maria Chiara Russo tarafından salı günü yayımlanan araştırma raporu, faiz oranı oynaklığının tipik olarak, başkanlığı muhalefetin kazandığı bir ABD seçiminden sonraki üç ay içinde arttığını, iktidardaki partinin görevde kalması durumunda ise faiz oranı oynaklığının düştüğünü gösteriyor.

Bazı anketler de ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Başkan Joe Biden’ın yerine Demokrat Parti’nin adayı olmasının ardından faiz oynaklığının azalacağı beklentisine işaret ediyor. Son 30 yıldaki ima edilen ve gerçekleşen faiz oynaklığındaki kalıpları ve 1996’dan bu yana yedi başkanlık seçimini inceleyen stratejistler, Demokratların kazanmasının farklı bir fırsat sunduğunu, çünkü oynaklıktaki düşüşün şu anda piyasalar tarafından çok fazla fiyatlandırılmadığını belirttiler.

Tahvil faizlerinin Demokratların zaferinde düşeceğini, Cumhuriyetçilerin zaferinde yükseleceğini öngören Nashikkar ve Russo, “Bu, muhtemelen daha yüksek oranlarla daha fazla oynaklık ve daha düşük oranlarla daha az oynaklık anlamına geliyor” diye yazdı.

Barclays raporuna göre, eski Başkan Donald Trump yönetiminde daha yüksek gümrük vergileri de dahil olmak üzere yapılacak politika değişiklikleri, seçim sonrası aylarda 10 yıllık Hazine tahvilleri için gerçekleşen oynaklığı 30 baz puana kadar çıkarabilir. Harris’in kazanması halinde ise volatilitenin yaklaşık 10 baz puan düşeceği varsayılıyor.