Petrolde jeopolitik endişe devam ediyor

image

Petrolde jeopolitik endişe devam ediyor

Petrol, Ortadoğu'daki artan gerginliklere karşı piyasalarındaki satış dalgasıyla yedi aylık düşük seviyenin yakınında dalgalandı ve yatırımcılar İran'ın İsrail'e olası bir misilleme saldırısını bekliyor.

Brent vadeli işlemleri Cuma günü Ocak ayının başından bu yana en düşük seviyesinden kapandıktan sonra varil başına 77 dolar civarında işlem gördü, ABD ham petrolü ise 74 dolar civarında tutundu. Pazartesi günü küresel hisse senetlerindeki düşüş, Fed'in yavaşlayan ABD ekonomisine karşı harekete geçmeyi geciktireceği endişeleriyle kötüleşti.

Yine de piyasa, Hizbullah ve Hamas yetkililerinin suikastlarına misilleme olarak İran ve bölgesel milislerin İsrail'e olası bir saldırısına hazırlanıyor. ABD bölgeye savunma takviyesi gönderdi.

Petrol, ABD ve Çin'deki zayıf talep sinyalleriyle dört haftalık düşüş kaydetti ve Asya ülkesi hafta sonu iç tüketimi teşvik etme planlarını açıkladı. Petrol, OPEC+ arz kesintileri ve Ortadoğu'daki çatışmanın bölgedeki üretimi etkileyebileceği endişeleriyle kazanç sağladıktan sonra bu yıl için neredeyse sabit kaldı.

Singapur'daki ING Groep emtia stratejisi başkanı Warren Patterson bir notta, "Artan talep endişeleri olsa da, jeopolitik riskler petrol piyasasının üzerinde asılı kalmaya devam ediyor" dedi.