Avrupa’da doğalgaz fiyatları yılın zirvesinde

image

Avrupa’da doğalgaz fiyatları yılın zirvesinde

Avrupa’da doğalgaz fiyatları Ukrayna birliklerinin önemli doğalgaz geçiş noktası olan Sudzha’yı ele geçirdiğine dair haberle bu yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa’nın gösterge doğalgaz kontratı yüzde 5,7’lik yükselişle megavat saat başına 38,78 eurodan işlem gördü ve böylece Haziran ayı başındaki güniçi rekorunu tazeledi.

Ukrayna birliklerinin Rusya’nın Avrupa’ya gaz sevkiyatını sağlayan geçiş noktasını ele geçirdiği haberiyle piyasalar alarm durumunda. Gazprom’un birliklere rağmen boru hattından sevkiyatlara devam edip etmeyeceği belirsiz.

Ukrayna’da konu hakkında bilgi veren yetkililer boru hattından günlük akışların Perşembe günü normal seyrinde olacağını belirtti.

Gazprom’un 2 yıl önce Ukrayna’daki savaşın ilk aylarında Almanya ve diğer ülkelere yapılan sevkiyatları kısıtlamasının ardından boru hattı tedarikinin ana ithalatçıları Avusturya ve Slovakya olmuştu.

Gaz akışında yaşanan herhangi bir kesinti, fiyatlarda daha fazla artışı da beraberinde getirerek savaş nedeniyle enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupalı tüketicileri ve şirketleri daha fazla etkileyebilir.